czwartek, 5 listopada 2015

Pulpety w sosie pomidorowym

Pamiętacie przepis na sos guacamole z pulpecikami? Z porcji, którą podałam w przepisie tych pulpecików wychodzi całkiem sporo, więc można je zamrozić i zostawić na kryzysowy obiad lub od razu przygotować w dwóch wersjach.




SKŁADNIKI:

przepis na pulpeciki : >KLIK<
500 gram passaty pomidorowej
1 puszka pomidorów bez skóry
2 łyżeczki bazylii suszonej
2 ząbki czosnku
sól
oliwa z oliwek
chili
pół łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Wykonanie pulpecików : >KLIK<
Sos: w garnku podsmażamy na oliwie wyciśnięty przez praskę czosnek z bazylią. Po ok 1 minucie, dodajemy pomidory i podsmażamy aż odparuje część wody z pomidorów, miksujemy na gładką masę i dodajemy passatę. Doprawiamy solą i chili do smaku, zaprawiamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą, dokładnie mieszamy i wrzucamy pulpety. Gotujemy całość na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok 10-15minut. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub innymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz