poniedziałek, 9 listopada 2015

Zielone curry z kurczakiem i ryżem

Uwielbiamy takie obiady. Przepis na curry już się kiedyś pojawiał, ale dobrego curry nigdy zbyt wiele. Tym razem wersja ryżowa.
 
 

 
 
SKŁADNIKI:
 
2 woreczki ryżu
4 marchewki
1 pęczek dymki
2 piersi z kurczaka
1 papryka
300 gram pieczarek
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry
pół łyżeczki trawy cytrynowej
3 zaąbki czosnku
ćwierć łyżeczki mielonej kolendry
ćwierć łyżeczki imbiru
8 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju kokosoweg
sok z połowy limonki
sól
 
WYKONANIE:
 
Ryż podgotować na półtwardo. Odlać wodę, ale ryżu nie przepłukiwać ani przed gotowaniem ani po ugotowaniu.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone cienko i drobno paprykę i marchew, lekko posolić. Po ok 5minutach podsmażania dorzucić pokrojoną dymkę i pieczarki, dodać przyprawy, sos sojowy, podlać łyżką wody i podsmażać ok. 10 minut. Do warzyw dodajemy mleko kokosowe i pokrojonego w paski kurczaka. Gotujemy ok 3 minut i jeśli to potrzebne doprawiamy wiekszą ilością przypraw i sokiem z limonki, dorzucamy ryż, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut, aby ryż wchłonął płyn z patelni. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz