Brownie powstało jak zwykle "bo chciało się słodkiego na już". Typowy niedzielny dzień spędzony na kanapie z ukochanym, został więc urozmaicony superszybkim i wygodnym ciastem.
Wykorzystałam do niego czekoladę marki Goplana, w której nie ma laktozy, dzięki czemu mamy ciasto z potrójnym "bez" ;)
SKŁADNIKI:
- 2 puszki czarnej fasoli
- 4 bardzo dojrzałe banany
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 cukier waniliowy
- 80g kakao lub karobu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 gram posiekanej czekolady
- 100 gram czekolady na polewę + 1 łyżeczka oleju kokosowego
- skórka z 1 sparzonej pomarańczy
WYKONANIE:
- Fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy wodą.
- Banany wrzucamy do blendera, dodajemy odcedzoną fasolę, aromat, olej kokosowy i miksujemy na gładką masę.
- Do masy bananowo-fasolowej, dodajemy cukier waniliowy, kakao i posiekaną czekoladę. Mieszamy do połączenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45min.
- Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym. Polewamy ciasto i posypujemy skórką z pomarańczy. Jeśli nie przeszkadza Wam laktoza, to polecam podawać z domową bitą śmietaną. Jeśli jednak wolicie wersję 100% bez laktozy, ubijcie mleko kokosowe, będzie równie pyszne. Smacznego!
Czy zamiast cukru waniliowego można użyć sparzonych wcześniej daktyli ?
OdpowiedzUsuńOczywiście ;)
Usuń