środa, 5 kwietnia 2017

Korzenny kurczak z warzywami

Dziś propozycja na bardzo wygodny rodzinny obiad. Propozycja sprawdzi się również na świąteczne spotkania przy stole, a nie wymaga specjalnych nakładów pracy.
Danie jest aromatyczne, dzięki korzennym przyprawom takim jak cynamon i gałka muszkatołowa. Dla osób, którym znudziła się klasyczna panierowana pierś z kurczaka, taki zestaw będzie jak znalazł :)


SKŁADNIKI:


  • 1kg udek z kurczaka 
  • 2 woreczki ugotowanego wcześniej ryżu
  • 6 marchewek
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
WYKONANIE:

  1. Jeśli kupujemy całe udka, oddzielamy część górną od dolnej. 
  2. Wszystkie przyprawy mieszamy wraz z olejem, czosnkiem i octem. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie mięso i dostawiamy je przynajmniej na 3h do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  3. Marchewki i cebulę obieramy ze skóry, koimy w dowolne kawałki. Biała część pora kroimy drobniej, kawałek zielonej również się przyda dla aromatu.
  4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy marchewki, cebulę i  pora. Na warzywach układamy kurczaka,
  5. Całość wstawiamy bez przykrycia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20minut. Po tym czasie przykrywamy naczynie górną częścią i pieczemy jeszcze 30 minut.
  6. Gdy mięso będzie już miękkie przekładamy je na talerz, a do warzyw wsypujemy wcześniej ugotowany ryż i mieszamy do połączenia smaków.
  7. Podajemy z ulubioną surówką, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz