Danie jest aromatyczne, dzięki korzennym przyprawom takim jak cynamon i gałka muszkatołowa. Dla osób, którym znudziła się klasyczna panierowana pierś z kurczaka, taki zestaw będzie jak znalazł :)
SKŁADNIKI:
- 1kg udek z kurczaka
- 2 woreczki ugotowanego wcześniej ryżu
- 6 marchewek
- kawałek pora
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Jeśli kupujemy całe udka, oddzielamy część górną od dolnej.
- Wszystkie przyprawy mieszamy wraz z olejem, czosnkiem i octem. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie mięso i dostawiamy je przynajmniej na 3h do lodówki, a najlepiej na całą noc.
- Marchewki i cebulę obieramy ze skóry, koimy w dowolne kawałki. Biała część pora kroimy drobniej, kawałek zielonej również się przyda dla aromatu.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy marchewki, cebulę i pora. Na warzywach układamy kurczaka,
- Całość wstawiamy bez przykrycia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20minut. Po tym czasie przykrywamy naczynie górną częścią i pieczemy jeszcze 30 minut.
- Gdy mięso będzie już miękkie przekładamy je na talerz, a do warzyw wsypujemy wcześniej ugotowany ryż i mieszamy do połączenia smaków.
- Podajemy z ulubioną surówką, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz