SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
- ok. 5 łyżek oleju kokosowego (po rozpuszczeniu pół szklanki)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańćzy
- kilka kropel aromatu cytrynowego i pomarańćzowego
- sok z ćwiartki cytryny
- olej kokosowy do natłuszczenia formy
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- pół lyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
- Formę do babki natłuszczamy olejem kokosowym bardzo dokładnie.
- Do dużej miski wbijamy jajka wraz z żółtkiem i ucieramy na puszystą pianę przez ok 1,5 minuty. Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę.
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia mieszamy w misce, przesiewamy powoli do masy jajecznej i miksujemy do połączenia.
- Na sam koniec do masy wlewamy roztopiony olej, aromaty, sok z cytryny i skórki, miksujemy chwilę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Masę wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Babkę pieczemy przez 30 minut w 150 stopniach oraz przez ok. 25-30 w 180 stopniach, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu, wyjmujemy babkę z piekarnika. Boki podwadzamy delikatnie patyczkiem do szaszłyków, jeśli mamy problem z wyjęciem z formy. Jeszcze ciepłą babkę polewamy lukrem, Smacznego!
babka niestety jest za sucha...
OdpowiedzUsuń