Chociaż opornie i powoli, zbliża się lato. Już nie mogę się doczekać ciepłych wieczorów, słonecznych dni, ale przede wszystkim świeżych owoców i warzyw, które mają w sobie smak! Już nie mogę patrzeć na sztuczne ogórki, pędzone truskawki i blade pomidory.
Korzystając z okazji, że sezon na szparagi już wystartował, postanowiłam zrobić coś pysznego z nimi w roli głównej. Szparagowa zieleń i buraczkowa czerwień, to dwa kolory zdrowego i niskokalorycznego obiadu dla całej rodziny.
SKŁADNIKI:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 50 gram fety
- 3 nieduże buraki podłużne
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka tymianku
- orzechy lub pestki do dekoracji sałatki
- Piersi z kurczaka rozkrawamy na dwie połowy, rozbijamy najcieniej jak się da.
- Do kubeczka wlewamy łyżkę oleju, wyciskamy czosnek oraz dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, tymianek.
- Piersi nacieramy marynatą i na każdej z nich układamy kawałeczek fety oraz wcześniej skrócone szparagi. Zawijamy w roladkę i obsmażamy z każdej ze stron na patelni na dużym ogniu.
- Buraki myjemy i obieramy ze skóry. Nacieramy odrobiną oleju z solą i układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach dokładamy blaszkę z roladkami, które pieczemy 20 minut.
- Buraki wyjmujemy i studzimy kilka minut. Ścieramy w maszynie wielofunkcyjnej lub trzemy na tarce. Do kubka wyciskamy pozostałą część cytryny i dodajemy olej, sól, pieprz i musztardę. Mieszamy do połączenia i zalewamy nasze buraki. Ugniatamy je chwile z marynatą, posypujemy pestkami i są gotowe. Mięso również jest gotowe, odpoczęło chwilę, można więc śmiało cały zestaw wykładać na talerze. Smacznego!
pycha :)
OdpowiedzUsuńO matko jak to pysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że tak samo smakuje! :*
UsuńPyszne danie, idealne dla mnie... :)
OdpowiedzUsuńJutro lecę po szparagi i buraki. Wygląda super.
OdpowiedzUsuńA czy można prosić o kaloryczność? Dziękuje.
OdpowiedzUsuń