Niby ciasto, a samo zdrowie ;)
SKŁADNIKI:
- 100 gram daktyli
- 30 gram wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki kakao
- odrobina wrzątku
- 300 gram śmietany kokosowej lub zwykłej 36%
- 1 duży i dojrzały banan
- 4 łyżki masła orzechowego
- kakao do dekoracji
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu odlewamy wodę, a daktyle wraz z wiórkami kokosowymi wrzucamy do blendera i miksujemy przez minutę. Dodajemy kakao, miksujemy przez chwilę. Konsystencja powinna być raczej zwarta, niż lepka, jeśli jest inaczej dodajcie więcej kakao.
- Małą blaszkę wykładamy folią spożywczą, na którą dokładnie i równomiernie wyklejamy masę daktylową. Nie zapomnijcie o bokach. Odstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
- Masło orzechowe przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, aż nabierze bardziej płynnej konsystencji i chwilkę studzimy. Jeśli nie trzymacie masła orzechowego w lodówce, możecie nie mieć problemu z rozsmarowaniem i ten krok będzie można pominąć.
- Banany kroimy w plastry i wykładamy na zmrożonym spodzie. Następnie wykładamy na nie masę orzechową oraz ubitą śmietankę. Dekorujemy posypując kakao i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Smacznego!
Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuńNa jaką formę są te proporcje?
OdpowiedzUsuńMalutką, bo o średnicy 20 cm :)
UsuńCiekawy przepis, na pewno wypróbuje w niedalekiej przyszłości :).
OdpowiedzUsuńGorąco polecam i dziękuję za odwiedziny :)
UsuńCzy można zamienić czymś innym masło orzechowe?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak :) Może być dżem, nutella, masło migdałowe, albo zupełnie inne owoce. Zależy na co masz ochotę :)
UsuńWygląda wybornie :) Coś czuję, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pierwsza klasa ;) naprawde wyborne i łatwe w przygotowaniu
OdpowiedzUsuń