poniedziałek, 19 września 2016

Bezglutenowe ciasto marchewkowe


Powolutku, bardzo malutkimi kroczkami wkrada się nam jesień.
Nie byłoby w niej nic złego, poza zimnem i wieczną ciemnością. W końcu jesień to bogactwo kolorów, korzennych smaków i pysznych marchewek :)
Dziś chcę zaprezentować Wam przepis na wilgotne ciasto marchewkowe, bogate w aromat cynamonu i pomarańczy. Jest to jedno z mniej kalorycznych ciast, bo cukier jest w nim zbędny, o ile nie skorzystacie z opcji dodania go ;) Ja cukier pominęłam i wyszło pysznie :)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 400 gram startej marchewki
  • 1 i 1/5 szklanki mąki kokosowej lub zmielonych drobno wiórków kokosowych
  • pół szklanki mąki z brązowego ryżu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru (pominęłam)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • skórka z połowy sparzanej pomarańczy
  • 1/4 szklanki oleju
Krem:
  • 200 gram serka twarożkowego
  • 3-4 krople aromatu pomarańczowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • do dekoracji, skórka z połowy pomarańczy
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru (pominęłam)
WYKONANIE:

  1. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tace o małych oczkach.
  2. W misce mieszamy ze sobą marchewkę, mąkę kokosową, cynamon, proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę z brązowego ryżu.
  3. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
  4. Żółtka mieszamy w miseczce z olejem i skórką cytrynową. Dodajemy do miski z suchymi produktami, wstępnie mieszamy. Będzie dość ciężko szło, dlatego dodajemy po łyżce białka, mieszając aż powstanie jednolita masa.
  5. Masę marchewkową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, bo różne są piekarniki. Piekłam na termoobiegu, bo chciałam żeby było wilgotne.
  6. Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z foremki i studzimy na kratce.
  7. Krem: wszystkie składniki kremu należy wymieszać ze sobą. Wykładamy na wystudzone ciasto, wygładzamy widelcem i dekorujemy odrobiną cynamonu i startą skórką pomarańczy. Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie .:) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie. Czy ciasto jest bardzo słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jest delikatnie słodkie. Krem jest kwaskowy i razem tworzy to fajną całość :)

      Usuń
  3. Proszę mi powiedzieć, jakich wymiarów blachy użyłas? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki olej i jaki twarożek? (bo jestem kompletnie zielona!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można użyć tylko mąki kokosowej zamiast tej ryzowej ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy taka ilość jak tej ryżowej?

      Usuń
    2. Może o łyżkę mniej niż pół szklanki, bo mąka kokosowa jest bardziej "sucha".

      Usuń