Powolutku, bardzo malutkimi kroczkami wkrada się nam jesień.
Nie byłoby w niej nic złego, poza zimnem i wieczną ciemnością. W końcu jesień to bogactwo kolorów, korzennych smaków i pysznych marchewek :)
Dziś chcę zaprezentować Wam przepis na wilgotne ciasto marchewkowe, bogate w aromat cynamonu i pomarańczy. Jest to jedno z mniej kalorycznych ciast, bo cukier jest w nim zbędny, o ile nie skorzystacie z opcji dodania go ;) Ja cukier pominęłam i wyszło pysznie :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400 gram startej marchewki
- 1 i 1/5 szklanki mąki kokosowej lub zmielonych drobno wiórków kokosowych
- pół szklanki mąki z brązowego ryżu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
- opcjonalnie 2 łyżki cukru (pominęłam)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- skórka z połowy sparzanej pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju
- 200 gram serka twarożkowego
- 3-4 krople aromatu pomarańczowego
- sok z połowy pomarańczy
- pół łyżeczki cynamonu
- do dekoracji, skórka z połowy pomarańczy
- opcjonalnie 1 łyżka cukru (pominęłam)
- Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tace o małych oczkach.
- W misce mieszamy ze sobą marchewkę, mąkę kokosową, cynamon, proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę z brązowego ryżu.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
- Żółtka mieszamy w miseczce z olejem i skórką cytrynową. Dodajemy do miski z suchymi produktami, wstępnie mieszamy. Będzie dość ciężko szło, dlatego dodajemy po łyżce białka, mieszając aż powstanie jednolita masa.
- Masę marchewkową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone, bo różne są piekarniki. Piekłam na termoobiegu, bo chciałam żeby było wilgotne.
- Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z foremki i studzimy na kratce.
- Krem: wszystkie składniki kremu należy wymieszać ze sobą. Wykładamy na wystudzone ciasto, wygładzamy widelcem i dekorujemy odrobiną cynamonu i startą skórką pomarańczy. Smacznego :)
Bardzo fajnie .:) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńPyszne jesienne ciasto!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Czy ciasto jest bardzo słodkie?
OdpowiedzUsuńNie, jest delikatnie słodkie. Krem jest kwaskowy i razem tworzy to fajną całość :)
UsuńProszę mi powiedzieć, jakich wymiarów blachy użyłas? :-)
OdpowiedzUsuń22cmx22cm :)
UsuńJaki olej i jaki twarożek? (bo jestem kompletnie zielona!:)
OdpowiedzUsuńOleju użyłam rzepakowego, a twarożku marki Turek ;)
UsuńDziękuję:)
UsuńA czy można użyć tylko mąki kokosowej zamiast tej ryzowej ? :)
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńWtedy taka ilość jak tej ryżowej?
UsuńMoże o łyżkę mniej niż pół szklanki, bo mąka kokosowa jest bardziej "sucha".
Usuń