Najlepiej jednak zjeść takiego domowego chińczyka, bo wiadomo co w nim jest i oto moja propozycja :)
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 puszka ananasów w syropie
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka zimnej wody
- 1/4 szklanki wody
- 3 ząbki czosnku
- 2cm świeżego imbiru
- 4 szczypty curry
- 4 szczypty cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sos sojowy bg
- 1 łyżka oleju kokosowego
- pieprz do smaku
- opcjonalnie sól
- 2 woreczki ryżu
- Ryż gotujemy we wrzącej wodzie ok. 15 minut.
- Warzywa myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w drobne kawałki.
- Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy kurczaka. Doprawiamy łyżką sosu sojowego i wyciskamy czosnek. Smażymy przez 3-5 minut, co jakiś czas mieszając. Dorzucamy warzywa.
- Kurczaka i warzywa smażymy aż osiągniemy odpowiednią dla nas twardość marchewki i papryki. Dodajemy pokrojonego ananasa, sok z puszki, wodę oraz koncentrat pomidorowy i starty drobno imbir.
- Zawartość patelni smażymy krótko, dodajemy przyprawy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą. Doprowadzamy do zabulgotania.
- Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem, smacznego!
Śliczny orientalny kolor
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń