czwartek, 29 września 2016

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Uwielbiam chińskie budki z jedzeniem. Niestety coraz bardziej muszę się mieć na baczności, bo nie wszystko zjeść mogę. W takich najczęściej spotykanych "budach" używany jest niestety sos sojowy z ziarnami pszenicy, a często mix mrożonek z selerem. Komunikacja z obsługą jest dość ciężka, ale jakoś udaje mi się czasem znaleźć coś dla siebie.
Najlepiej jednak zjeść takiego domowego chińczyka, bo wiadomo co w nim jest i oto moja propozycja :)













SKŁADNIKI:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka zimnej wody
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 4 szczypty curry
  • 4 szczypty cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sos sojowy bg
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie sól
  • 2 woreczki ryżu
WYKONANIE:
  1. Ryż gotujemy we wrzącej wodzie ok. 15 minut.
  2. Warzywa myjemy i obieramy ze skóry, kroimy w drobne kawałki.
  3. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy kurczaka. Doprawiamy łyżką sosu sojowego i wyciskamy czosnek. Smażymy przez 3-5 minut, co jakiś czas mieszając. Dorzucamy warzywa.
  4. Kurczaka i warzywa smażymy aż osiągniemy odpowiednią dla nas twardość marchewki i papryki. Dodajemy pokrojonego ananasa, sok z puszki, wodę oraz koncentrat pomidorowy i starty drobno imbir.
  5. Zawartość patelni smażymy krótko, dodajemy przyprawy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą. Doprowadzamy do zabulgotania.
  6. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem, smacznego!

2 komentarze: