SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mascarpone
- 150 ml śmietany 36%
- 2,5 tabliczki czekolady
- 2 dojrzałe pomarańcze
- 1 łyżka cukru pudru
- 50ml brandy lub whisky
- opcjonalnie: 2 łyżki mocnej kawy
WYKONANIE:
- Zaparzamy bardzo mocną kawę. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem.
- 2 tabliczki czekolady kruszymy, wrzucamy do miseczki i wkładamy na minutę do mikrofali. Wyjmujemy i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy 2min.
- Przestudzoną czekoladę, wlewamy do śmietanowej masy, cały czas miksując. Dodajemy 2 łyżki kawy, miksujemy chwilę.
- Aby coś chrupało w zębach na drobnych oczkach tarki ścieramy pół tabliczki czekolady, dodajemy do naszego kremu, mieszamy i odstawiamy go do lodówki.
- Ze skórek pomarańczy ścieramy łyżkę skórki. Pomarańcze filetujemy lub obieramy jak jabłko, aby nie została biała otoczka. Kroimy je w kostkę.
- Jedną pomarańcze wrzucamy do blendera z alkoholem i skórką, miksujemy przez 2 sekundy. Dodajemy drugą pokrojoną pomarańcze, mieszamy i wylewamy na dno pucharka.
- Do masy pomarańczowej wykładamy nasz krem czekoladowy, posypujemy płatkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki. Gotowe do spożycia we dwoje po delikatnym schłodzeniu, smacznego!
Pomarańcze i czekolada to połączenie idealne. Pycha! :-)
OdpowiedzUsuń