SKŁADNIKI:
- 300g polędwiczek z dorsza
- 200 gram ryżu
- 1,5 łyżki masła
- 1 cytryna
- łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- dymka do dekoracji
WYKONANIE:
- Mrożoną rybę płuczemy, zostawiamy do rozmrożenia i odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
- Wstawiamy wodę na ryż i zależnie od jego rodzaju gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Rybę nacieramy solą i pieprzem. Najlepiej odstawić na 2h do lodówki, ale jeśli nie macie czasu to nic się nie stanie, dajcie nieco więcej soli.
- Rybę przekładamy do naczynia lub blaszki, polewamy z każdej strony odrobiną oleju i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
- Cytrynę polewamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.
- Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy skórkę z cytryny i podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony ryż, sól, sok z ćwiarki cytryny i pieprz. Dokładnie mieszamy i podsmażamy ok 2 minut.
- Ryż wykładamy na talerz, wykładamy też rybę, skrapiamy ją z sokiem z cytryny, a całość posypujemy posiekaną dymką. Smacznego!
Uwielbiam ryby w różnych odsłonach. :-) Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ryby <3 dziękuję!
UsuńProste i pyszne danie :). Pozdrawiam, Dorota
OdpowiedzUsuńPieczemy bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń