sobota, 11 lutego 2017

Delikatny dorsz z cytrynowo-maślanym ryżem

Ryba to super źródło białka, nie tylko dla tych co na diecie. Obiad, którego głównym składnikiem jest ryba, to bardzo wdzięczny materiał - robi się szybko, potrzeba niewielu dodatków i przypraw, a jest smaczny. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, to myślę, że to propozycja idealna. Aby posiłek był pełnowartościowy warto dorobić surówkę, ja niestety ostatnio jestem nieco leniwa ;)



SKŁADNIKI:


  • 300g polędwiczek z dorsza
  • 200 gram ryżu
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • dymka do dekoracji


WYKONANIE:


  1. Mrożoną rybę płuczemy, zostawiamy do rozmrożenia i odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
  2. Wstawiamy wodę na ryż i zależnie od jego rodzaju gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  3. Rybę nacieramy solą i pieprzem. Najlepiej odstawić na 2h do lodówki, ale jeśli nie macie czasu to nic się nie stanie, dajcie nieco więcej soli. 
  4. Rybę przekładamy do naczynia lub blaszki, polewamy z każdej strony odrobiną oleju i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
  5. Cytrynę polewamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. 
  6. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy skórkę z cytryny i podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony ryż, sól, sok z ćwiarki cytryny i pieprz. Dokładnie mieszamy i podsmażamy ok 2 minut. 
  7. Ryż wykładamy na talerz, wykładamy też rybę, skrapiamy ją z sokiem z cytryny, a całość posypujemy posiekaną dymką. Smacznego!

5 komentarzy: