Dużo pracy, sesja, prowadzenie domu jako perfekcyjna żona... Niby zwykła codzienność, ale w praktyce sporo jak na jednego człowieka.
Kuchnia azjatycka ma bardzo fajną zasadę - przygotuj składniki, wrzuć do woka i za chwilę jesz do syta. Makaronu vermicelli nie trzeba gotować, więc jest to idealne danie dla ludzi szanujących swój wolny czas ;)
Posiłek smaczny zarówno na zimno jak i na ciepło, więc w sam raz do pudełka.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie makaronu z fasoli mung
- 1 duża pierś z kurczaka
- 6 słodkich mini papryczek w różnych kolorach (mogą być zwykłe)
- 1 nieduża marchewka
- 1 duża czerwona cebula
- garść posiekanej dymki
- garść posiekanych prażonych nerkowców
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek bg sosu sojowego
- odrobinka zielonej pasty curry
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ząbki czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- 1/4szkl wody
WYKONANIE:
- Wszystkie warzywa i kurczaka kroimy w dowolne kawałki.
- Do rozgrzanego woka wrzucamy olej kokosowy, a gdy się roztopi dorzucamy pastę curry i wyciśnięty czosnek.
- Następnym krokiem jest wrzucenie kurczaka i krótkie obsmażenie go z każdej ze stron.
- Teraz kolej na wszystkie warzywa, które przesmażamy 2 minuty i wlewamy wodę i wrzucamy makaron.
- Makaron szybko mięknie, trzeba go tylko wmieszać w wodę, można dla przyśpieszenia przykryć woka patelnią.
- Gdy makaron wchłonie wodę, dodajemy sos sojowy oraz pozostałe przyprawy i wyciśnięty sok z cytryny.
- Mieszamy dokładnie i sprawdzamy czy smak jest odpowiedni. Jeśli mało słone, można dać więcej sosu sojowego.
- Posypujemy posiekaną dymką i prażonymi orzechami, smacznego!
Uwielbiam jedzenie chińskie i często robię. Niestety nie mam woka, kiedyś nie było na kuchenkę indukcyjną, teraz moze już są, nie sprawdzałam ostatnio. Pyszne danie :).
OdpowiedzUsuńJa kupiłam woka na indukcje w Biedronce ;)
Usuń