piątek, 20 stycznia 2017

Makaron fasolowy z kurczakiem i warzywami


Dużo pracy, sesja, prowadzenie domu jako perfekcyjna żona... Niby zwykła codzienność, ale w praktyce sporo jak na jednego człowieka.
Kuchnia azjatycka ma bardzo fajną zasadę - przygotuj składniki, wrzuć do woka i za chwilę jesz do syta. Makaronu vermicelli nie trzeba gotować, więc jest to idealne danie dla ludzi szanujących swój wolny czas ;)
Posiłek smaczny zarówno na zimno jak i na ciepło, więc w sam raz do pudełka.



SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu z fasoli mung
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 6 słodkich mini papryczek w różnych kolorach (mogą być zwykłe)
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 duża czerwona cebula
  • garść posiekanej dymki
  • garść posiekanych prażonych nerkowców
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 6 łyżek bg sosu sojowego
  • odrobinka zielonej pasty curry
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1/4szkl wody

WYKONANIE:

  1. Wszystkie warzywa i kurczaka kroimy w dowolne kawałki.
  2. Do rozgrzanego woka wrzucamy olej kokosowy, a gdy się roztopi dorzucamy pastę curry i wyciśnięty czosnek.
  3. Następnym krokiem jest wrzucenie kurczaka i krótkie obsmażenie go z każdej ze stron.
  4. Teraz kolej na wszystkie warzywa, które przesmażamy 2 minuty i wlewamy wodę i wrzucamy makaron.
  5. Makaron szybko mięknie, trzeba go tylko wmieszać w wodę, można dla przyśpieszenia przykryć woka patelnią.
  6. Gdy makaron wchłonie wodę, dodajemy sos sojowy oraz pozostałe przyprawy i wyciśnięty sok z cytryny.
  7. Mieszamy dokładnie i sprawdzamy czy smak jest odpowiedni. Jeśli mało słone, można dać więcej sosu sojowego.
  8. Posypujemy posiekaną dymką i prażonymi orzechami, smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam jedzenie chińskie i często robię. Niestety nie mam woka, kiedyś nie było na kuchenkę indukcyjną, teraz moze już są, nie sprawdzałam ostatnio. Pyszne danie :).

    OdpowiedzUsuń