środa, 4 stycznia 2017

Makaron z kurczakiem i sosem podwójnie pomidorowym

Ogólny rozgardiasz zapanował w moim życiu. W sumie jak co roku, ilość dni roboczych drastycznie zmniejszona, więc z pełnym rozleniwieniem wchodzimy w Nowy Rok. Czasem miło jest tak nic konkretnego nie robić i nawet w kuchni postawiłam na łatwiznę.
Bardzo szybki sos do makaronu z tego co było pod ręką, wyszło całkiem efektownie.



SKŁADNIKI:

  • 200 gram filetu z kurczaka
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 300 gram makaronu bezglutenowego
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie starty żółty ser
WYKONANIE:

  1. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania.
  2. Kurczaka i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnie wykładamy masło i wrzucamy cebulę, którą podsmażamy ok. 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurczaka.
  4. Zawartość patelni doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano.
  5. Suszone pomidory wraz z olejem ze słoiczka i koncentratem blendujemy. Wrzucamy na patelnie, mieszamy i podsmażamy krótko.
  6. Makaron powinien się już ugotować, wystarczy go odcedzić i wymieszać z naszym sosem, a jeśli lubicie, posypać startym serem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz