czwartek, 12 listopada 2015

Zrazy z kurczaka w sosie śmietanowym

101% mięsa w mięsie? To możliwe z tymi roladkami ;)
Wydają się pracochłonne, ale nie jest to prawdą. Raz, dwa zawijamy a resztę robi za nas piekarnik. Wystarczy przygotować ulubione dodatki i pyszny, mięsny obiad gotowy.
 
 



SKŁADNIKI:
 
4 filety z kurczaka
3 ogórki kiszone
pół cebuli
pół papryki
8 plastrów szynki
1 kulka mozarelli
50 gramów startego żółtego sera
200ml śmietany 18%
100ml śmietany 30%
1 łyżka musztardy
tymianek
czosnek
sól
pieprz
 
 
WYKONANIE:
 
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki. Każdą z połówek rozbijamy tłuczkiem do mięsa i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Ogórki, paprykę, cebulę i kulkę mozarelli kroimy na paski. Na każdą pierś układamy kolejno: plaster szynki, ogórek, cebulę, paprykę, mozarellę i zawijamy ciasno w roladkę, spinając sznurkiem lub wykałaczkami. Używając wykałaczek, trzeba się niestety liczyć z tym, że ser może wypłynąć z roladki. Gotowe roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Do niedużego garnuszka wlewamy śmietany i doprawiamy dużą ilością pieprzu, tymianku, czosnku, soli. Lekko podgrzewamy zawartość garnuszka i zalewamy nasze roladki. Na wierzch sypiemy starty żółty ser. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową lub przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, termoobieg z grzałką górną. Roladki pieczemy przez 30 minut z przykryciem, następnie zdejmujemy je i pieczemy odkryte jeszcze 10 minut.
Ja podałam roladki z czerwonym ryżem oraz sałatką z żółtego pomidora, ogórka i czerwonej cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz