wtorek, 17 listopada 2015

Kotlety rybne z salsą pomidorowo-miętową

Ryby to rzecz, bez której już nie umiałabym się obejść w moim menu. Żeby odmienić trochę już spowszedniały filet, postanowiłam zrobić kotlety rybne. Fart chciał, że dostałam cały kilogram dość sporych nototenii, więc ochoczo zabrałam się do zabawy i je wyfiletowałam. Wydawać się może, że jest to bardzo pracochłonne i faktycznie, zajmuje sporo czasu, ale kotletów z tej porcji wyszło na cały tydzień ;)




SKŁADNIKI:
 
1 kilogram tuszek nototenii
400 gram filetu z mintaja
1 wędzona makrela
2 jajka
4 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżek oleju rzepakowego + do smażenia
2 ząbki czosnku
2 nieduże cebule
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek natki koperku
sok z 1 cytryny
sól
papryka ostra
pieprz kolorowy
 
Salsa:
 
2 duże pomidory
5 listków mięty
pieprz
sól
oliwa z oliwek
 
WYKONANIE:
 
Ryby należy rozmrozić, jeśli były mrożone, a następnie całkowicie wyfiletować. Mielimy mięso z ryb i cebulę w maszynce. Do powstałej masy dodajemy jajka, mąki, olej, sok z cytryny oraz posiekane natki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Doprawienie kotletów rybnych jest dość trudne, ale nie żałujcie przypraw. Jeśli się martwicie, że przesolicie, zróbcie próbnego kotlecika w mikrofalówce, to pomaga :) Po wymieszaniu masy rybnej z przyprawami, możemy formować kotlety i je smażyć.
Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Siekamy listki mięty bardzo drobniutko, dodajemy do pomidorów wraz z oliwą, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz