Od razu napomknę, że ciasto rośnie i nie opada, więc ilość śmietany jakiej użyłam spokojnie można zwiększyć, żeby nie było takie odchudzone jak moje ;)
SKŁADNIKI:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 8 jajek
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 8 łyżek niesłodzonego kakao
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 500 ml śmietany 36%
- 1 opak mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 6 łyżek marmolady różanej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Do nasączenia:
- ciepła woda, 2 łyżki cukru, łyżka ekstraktu z wanilii/spirytus/sok malinowy
WYKONANIE:
- Fasolę odcedzamy na sitku i przepłukujemy wodą. Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek (do żółtek polecam użyć dużej miski, którą wykorzystamy do mieszania mas).
- Do blendera wrzucamy fasolę, żółtka i olej, blendujemy na gładką masę. Dorzucamy proszek do pieczenia i kakao, blendujemy jeszcze chwilę.
- Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
- Ostatnim krokiem jest delikatne wmieszanie do masy fasolowej ubitych białek i połączenie obydwu mas za pomocą szpatułki.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
KREM:
- Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, miksujemy chwilę i dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia. Gotową masę odstawiamy do lodówki.
- Biszkopt fasolowy po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrajamy na pół (jest dość delikatny!). Nasączamy obydwa blaty ciasta, nie żałować ;) Na spodnią część wykładamy bitą śmietanę, zostawiając ok 4-5 łyżek do dekoracji. Przykrywamy drugim blatem.
- Górę ciasta smarujemy marmoladą i zabieramy się za polewę. Nic prostszego, wystarczy do miseczki połamać czekoladę, dodać 2 łyżki masła i 1 łyżkę ciepłej wody i wstawić do mikrofali na minutę. Po tym czasie wyjąć i zamieszać składniki energicznie przez około minutę, jeśli polewa nie zacznie się zamieniać w gładką masę, wstawcie na kilka dodatkowych sekund do mikrofalówki, jeśli jest gładka polewajcie ciasto.
- Po polaniu ciasto wstawiamy do lodówki na ok pół godziny, po tym czasie dekorujemy je bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz