piątek, 20 listopada 2015

Maślano-ziołowy filet z pstrąga

Były kotlety rybne, to może znowu filet? Tym razem smażony na patelni w polskich ziołach. Bardzo zdrowy obiad, głównie za sprawą świeżo wyciśniętego soku z buraka, jabłka i cytryny. Szczerze polecam ten zestaw :)




SKŁADNIKI:
 
ok. 300 gram filetu z pstrąga
sok z 1 cytryny
sól ziołowa
pieprz
tymianek
1 brokuł
mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
suszona natka pietruszki
sól
brązowy ryż
masło do smażenia
 
WYKONANIE:
 
Filet marynujemy dzień wcześniej w soku z cytryny, soli ziołowej, tymianku i pieprzu.
Ryż gotujemy według przepisu z opakowania. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli i soku z cytryny. Gotujemy około 7 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. Wystarczy wymieszać jogurt z rozgniecionym czosnkiem, solą, suszoną natką i odrobiną soku z cytryny. Wszystkie dodatki gotowe, czas usmażyć rybę. Dla ładnego koloru smażyłam ją na sklarowanym maśle, najpierw od strony ze skórą przez ok 2 minuty, następnie ją przewróciłam i smażyłam jeszcze ok 5 minut. Po tym czasie powinna być gotowa do podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz