SKŁADNIKI:
300 gram mielonego mięsa wołowego
2 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki gryczanej
5 łyżek oliwy z oliwek
bazylia
ostra papryka
sól
1 dojrzałe awokado
pół kubka jogurtu greckiego
pomidorki koktajlowe
pasta chilli lub ok 2 cm kawałek papryczki chilli
szczypiorek
sok z cytryny
makaron kukurydziany
WYKONANIE:
Pulpeciki: mięso mieszamy z mąką, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz startą na małych oczkach marchewką i cebulą. Dodajemy żółtko z jajka, a białko ubijamy na pianę. Delikatnie mieszając dodajemy do mięsa pianę z białka, bazylię, ostrą paprykę, sól, oraz 4 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy ręką. W garnku gotujemy wodę, formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy je na wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe.
Sos guacamole: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do blendera wrzucamy miąższ awokado, jogurt, 2 ząbki czosnku, papryczkę chilli, sok z cytryny, szczyptę soli oraz łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciepły makaron mieszamy z sosem, ozdabiamy danie pokrojonymi pomidorkami i szczypiorkiem, wykładamy pulpeciki. Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz