środa, 28 października 2015

Kaszotto z pieczoną papryką i sałatka z pieczonych buraków

Może by tak coś innego niż makaron? Może bez mięsa? Dlaczego nie!
Kasza jest zdrowa i bardzo niedoceniana. Dokładnie tak samo jak posiłki wegetariańskie, które bardzo lubię. Czasami po prostu organizm się domaga "przerwy" od mięsa, wykorzystuję takie chwile na dania takie jak to. Większość z Was pewnie pomyśli, że nie można się czymś takim najeść i jest to błąd.... w połączeniu z sałatką z pieczonych buraków, można się najeść bardziej niż golonką wielkości głowy ;)


 
SKŁADNIKI:
 
1 woreczek kaszy gryczanej niepalonej
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
2 papryki
kawałek białej części pora
garść natki z pietruszki
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka octu balsamicznego
sól
oliwa z oliwek
opcjonalnie: feta do posypania
 
Sałatka z pieczonych buraków:
 
4 nieduże buraki
50 gram fety lub sera koziego
garść migdałów w płatkach
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
olej z pestek winogron
 
 
WYKONANIE:
 
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, buraki pozbawić "końcówek" i przekroić na 4 części. Wyłożyć na blaszkę posmarowaną lekko oliwą, posypać solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25min. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, ok 10 minut na średnim ogniu.
Marchewkę pokroić wzdłuż obieraczką do ziemniaków. Na patelni rozgrzać 4-5 łyżek oliw5, wrzucić pokrojonego pora i marchewkę. Podlać 2 łyżkami wody, doprawić solą, tymiankiem i czosnkiem i smażyć ok 5 minut, mieszając co jakiś czas. Kasza powinna się przez ten czas podgotować, więc odcedzamy ją, przelewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy całość solą i ostrą papryką i podlewamy 4 łyżkami wody i octem balsamicznym, podsmażamy ok 5 minut. Wyłączamy kaszę, po upieczeniu się warzyw z piekarnika, paprykę obieramy ze skóry, kroimy i dorzucamy na patelnię do kaszy, mieszamy. Danie można posypać fetą, jeśli lubicie ją tak bardzo jak ja.
SAŁATKA: Buraki po upieczeniu obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypujemy garść migdałów, podprażamy je do zbrązowienia. Do buraków wkrawamy fetę, doprawiamy całość olejem, sokiem z cytryny (można zużyć więcej niż pół cytryny ;) ), solą i pieprzem oraz wrzucamy migdały. Mieszamy do połączenia składników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz