środa, 4 listopada 2015

Włoska rolada z indyka i pieczone warzywa


Jesienna aura jednak mi nie służy, szczególnie jeśli chodzi o pomysłowość... Chwilowy brak weny do gotowania pozwolił na zdobycie nowych inspiracji i już niedługo kilka nowości do zrobienia przede mną ;)
A tymczasem może skusicie się na roladę z indyka? Dobra na obiad, dobra do kanapki, jednym słowem raz a dobrze :)




SKŁADNIKI:
 
1 kilogram piersi z indyka
1 słoiczek suszonych pomidorów
20 gram sera Grana Padano
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka bazylii
4 ząbki czosnku
pieprz i sól wedle uznania
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki wody
2 cukinie
2 papryki
6 większych ziemniaków
oliwa z oliwek
1 czerwona cebula
 
WYKONANIE:
 
Mięso należy przygotować dzień wcześniej, wtedy jest najlepsze. Pierś rozbijamy przez folię najcieniej jak to możliwe. Do miseczki wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, 2 ząbki czosnku, sporą ilość soli i pieprzu, 1 łyżeczkę tymianku i bazylii. Miksturkę dokładnie mieszamy i smarujemy mięso z dwóch stron, a po tej czynności układamy na folii spożywczej i szykujemy nadzienie. Wystarczy tylko zetrzeć ser i posiekać pomidory, a następnie w miarę równo rozłożyć na 3/4 powierzchni mięsa. Zawijamy ciasno roladę wzdłuż długiego boku od strony gdzie zaczął nam się farsz. Następnie folię na której było ułożone mięso, zawijamy dookoła, tak aby mięso wyglądało jak cukierek. Chowamy do lodówki i czekamy na nowy dzień ;)
Mięso przekładamy do blaszki, podlewamy wodą z odrobiną soli, tymianku, pieprzu i 1 ząbkiem czosnku, zakrywamy nie do końca szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do pieca na ok. 1,5h w 160 stopni. W międzyczasie obieramy ziemniaki i cebulę ze skóry, a paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa kroimy w dość cienkie plastry. W miseczce mieszamy przyprawy z 4 łyżkami oliwy, nacieramy warzywa i układamy je na dużej blaszce. Pieczemy razem z mięsem, a konkretnie pod nim, przez 35 minut.
Gdy mięso będzie upieczone pozostawiamy je w wodzie na 10 minut, żeby odpoczęło. Po upłynięciu tego czasu wodę z mięsa zlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku, jeśli wyda się za mało intensywny i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz