Pyszny obiad przy którym nie trzeba się napracować (pod warunkiem, że ma się robota, który zetrze za nas warzywa ;) ).
Odchudzone placuszki warzywne z dodatkiem świeżych ziół i słonecznika, przełamane sosem cytrynowo-miętowym na bazie jogurtu <3
Mój Pan Mąż poleca dodatek wędzonego łososia, bo samym plackiem rosły chłop się może nie najeść ;)
SKŁADNIKI:
- ok 300 gram dyni
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 50 gram słonecznika
- 1 duże jajko
- 2 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka mąki ryżowej lub dowolnej innej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- garść świeżej mięty
- 5 listków świeżej szałwii
- czosnek niedźwiedzi
- sól
- pieprz
- 1 duży jogurt naturalny
- skórka z ćwiartki cytryny
- sok z połowy cytryny + łyżeczka soku do sosu
- Warzywa myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o małych oczkach lub innym urządzeniem ścierającym.
- Do miski ze startymi warzywami wbijamy jajko, wlewamy olej i dodajemy mąki, słonecznik, przyprawy i połowę posiekanej mięty, szałwię i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni grzałka górna i dolna z termoobiegiem. Jeśli nie macie takiej funkcji to może być góra-dół.
- Na blaszce wykładamy masę za pomocą łyżki, formując niewielkie placuszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Można dwie blachy na raz, ale wtedy czas pieczenia polecam wydłużyć o 5 minut.
- Placki po upieczeniu będą dobrze się odrywały, gdy przestygną na kratce z piekarnika.
- Sos jogurtowy to nic innego jak połączenie jogurtu z posiekaną miętą, skórką cytryny, łyżeczką soku z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego :)
Danie wygląda bardzo apetycznie i chętnie wypróbuję Twój przepis bo nie robiłam jeszcze placków z dyni. Ten sos tez może byc ciekawy. Obserwuję w google+ :)
OdpowiedzUsuńSos jest po prostu... kozak <3 Dziękuję i pozdrawiam!
UsuńWow, coś dla mnie! Genialne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/