piątek, 16 grudnia 2016

Aromatyczna zupa z dyni, pomidorów i mleka kokosowego

W Wigilię wiadomo, że króluje grzybowa i barszcz czerwony. Standardowo w pierwszy dzień świąt zawsze u mnie w domu pojawiał się rosół, ale... znowuuu? Wesele rosół, chrzciny rosół, niedziela rosół... Może raz spróbować czegoś innego, a nawet nieco niecodziennego? Mnie pasuje i polecam tą pyszną aromatyczną zupę, która rozgrzeje najbardziej zmrożonych grudniowym mrozem :)




SKŁADNIKI:


  • 1,5 kg dyni prowansalskiej lub dowolnej innej
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 duża cebula
  • mała puszka mleka kokosowego
  • ok. 500ml wody
  • 4 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • 4 szczypty mielonej gałki muszkatołowej 
  • 4 szczypty mielonego anyżu lub przyprawy 5 smaków z anyżem
  • ćwiarka cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego


WYKONANIE:


  1. Dynie obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. 
  2. Obraną i posiekaną cebulę wrzucamy do garnka wraz z łyżką oleju kokosowego. Podsmażamy 2 minuty i dodajemy dynię. Podlewamy połową szklanki wody, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.
  3. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do czasu aż dynia będzie się całkowicie rozpadała.
  4. Gdy dynia jest miękka, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, a następnie blendujemy na gładko.
  5. Dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Smacznego :)
P.S. Ilość przypraw jak zwykle poglądowa :)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna zupka, byłaby na pewno dużą odmianą na świątecznym stole :D

    OdpowiedzUsuń