SKŁADNIKI:
- 1,5 kg dyni prowansalskiej lub dowolnej innej
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 duża cebula
- mała puszka mleka kokosowego
- ok. 500ml wody
- 4 szczypty mielonego ziela angielskiego
- 4 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- 4 szczypty mielonego anyżu lub przyprawy 5 smaków z anyżem
- ćwiarka cytryny
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
WYKONANIE:
- Dynie obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
- Obraną i posiekaną cebulę wrzucamy do garnka wraz z łyżką oleju kokosowego. Podsmażamy 2 minuty i dodajemy dynię. Podlewamy połową szklanki wody, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do czasu aż dynia będzie się całkowicie rozpadała.
- Gdy dynia jest miękka, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, a następnie blendujemy na gładko.
- Dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Smacznego :)
P.S. Ilość przypraw jak zwykle poglądowa :)
Bardzo fajna zupka, byłaby na pewno dużą odmianą na świątecznym stole :D
OdpowiedzUsuńCzasem warto zaryzykować ;)
Usuń