środa, 30 listopada 2016

Ryżowa szarlotka


To już kolejna szarlotka/jabłecznik na blogu. Za każdym razem robię tego typu ciasto inaczej i za każdym razem jest na szczęście smacznie.
Wbrew pierwszej myśli szarlotka to bardzo szybkie i proste ciasto, ale żeby było jeszcze szybciej robię podwójną porcję i część mrożę. Zawsze mam 2-3 słoiki z jabłkami, więc sprawa jest na prawdę bardzo prosta, ale oczywiście najlepsze są świeże.
 Niespodziewany gość, przestaje być straszny, bo w ciągu godziny jesteśmy w stanie wyczarować aromatyczną i jeszcze ciepłą szarlotkę ;)




SKŁADNIKI:

  • 2 szkl mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 200 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 kropelki aromatu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie)
  • 2 kg wyrazistych w smaku jabłek (np. antonówek)
  • 1 bezglutenowy budyń waniliowy
  • 2 bezglutenowe cukry waniliowe
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
WYKONANIE:

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę ryżową i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy.
  2. Dodajemy posiekane zimne masło, żółtka i jajko. Zagniatamy szybko ciasto, aż będzie swobodnie odchodziło od ręki i wyglądało na gładką, jednolitą kulę. Gdy jajka są nieduże, można dodać 2 całe jajka, jeśli kula będzie się słabo "trzymać".
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na pół godziny-godzinę (lub kilka dni ;) ) lub do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na dość dużą kostkę.
  5. Do dużego garnka wrzucamy łyżkę masła oraz pokrojone jabłka. Przykrywamy i dusimy ok 7-8 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Do podduszonych jabłek, dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz dla zagęszczenia budyń (można również użyć dowolnej mąki bezglutenowej), mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.
  7. Gdy jabłka wystygną, wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  8. Pierwszą porcję ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na całej powierzchni blachy, przyklepujemy i ugniatamy aby było równe i jednolite (szkoda życia na wałkowanie ;) ). Dziurawimy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy na 10 minut do piekarnika.
  9. Spód powinien się lekko podpiec, dopiero wtedy wykładamy na niego jabłka i ścieramy drugą połowę ciasta (ją również uklepujemy, ale nie tak mocno jak spód).
  10. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Upieczona według tego przepisu szarlotka wyszła przepyszna:delikatna,krucha i rozpływająca się w ustach.Po prostu idealna szarlotka smaczna tak samo na ciepło jak i na zimno.Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Anno niezmiernie się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam!

      Usuń