piątek, 3 czerwca 2016

Bezglutenowy omlet z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Jest to jeden z moich ulubionych owoców i na szczęście nie mam na niego alergii :) :) :)

Niestety sezon na nasze polskie pyszne truskawki jest stanowczo za krótki. Staram się wykorzystać w pełni ich obecny smak i dodaję je do wszystkiego. Przekonacie się o tym w najbliższym czasie.

Dziś zaczynamy od podstaw czyli śniadania na słodko, które sprawdzi się również jako lunch w pracy. Bo czy jest coś przyjemniejszego niż zjedzenie w ciągu dnia czegoś sytego, zdrowego i truskawkowego ?




SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki z brązowego ryżu
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
  • 1 łyżka mleka lub maślanki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub innego
  • 3/4 opakowania cukru waniliowego
  • spora szczypta soli
  • 10 truskawek
  • odrobina cukru pudru i listków mięty do dekoracji
WYKONANIE:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
  2. Do żółtek dodajemy mleko, cukier waniliowy oraz mąki i dokładnie mieszamy.
  3. Do masy z żółtek dodajemy ubite białka i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną. Smażymy z obydwu stron ok. 2 minuty na każdą.
  5. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki.
  6. Omlet wykładamy na talerz. Na jednej połówce omletu układamy truskawki, przykrywamy drugą połową i dekorujemy cukrem pudrem.
  7. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na pewno odwiedzę ! Zapraszam do ponownych odwiedzin :)

      Usuń
  2. super! piękne zdjęcie! Spróbuje zastąpić czymś jajka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Może woda cieciorki jako białka, więcej mąki i zmielone siemię lniane? :)

      Usuń