wtorek, 31 maja 2016

Kurzczak w sosie z ajwaru


Życie potrafi zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie.
Nie, że przebije się opona albo sąsiad zaleje. Nawet już nie, że zostaniemy wyrzuceni z pracy albo rzuci nas chłopak. Takie sytuacje to drobnostki.
Ciężki to był dla mnie tydzień. Ale wracam już powoli do siebie i biorę się w garść, bo najważniejsze to zachować spokój. Przecież nie od dziś słyszymy, że nic nie trwa wiecznie, a rodzimy się po to żeby umrzeć.

Wstęp do przepisu, jaki dla Was dziś przygotowałam, może nie jest do końca zachęcający ani motywujący do działania. Ale nie zniechęcajcie się, bo każdą smutną albo ciężką chwilę trzeba sobie jakoś "osłodzić". Dlaczego więc nie zjeść smacznego, prostego w zrobieniu i zdrowego obiadu razem z bliskimi?



SKŁADNIKI:

  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • 400 gram filetu z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • pół opakowania świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 5 łyżek ostrego ajwaru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30% lub 18%
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki majeranku

WYKONANIE:
  1. Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez ok 15-18 minut.
  2. Kurczaka myjemy i kroimy na dosyć dużą kostkę.
  3. Warzywa myjemy. Cebulę obieramy ze skóry. Cukinię i cebulę kroimy niezbyt drobno. Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki.
  4. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżkę oleju kokosowego. Gdy olej będzie płynny wyciskamy na patelnie czosnek i wrzucamy kurczaka wraz z cukinią i cebulą. Podsmażamy ok. 5 minut.
  5. Zawartość patelni zalewamy śmietanką, dodajemy ajwar, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dusimy przez ok 8 minut na dość sporym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  6. Część sosu powinna się zredukować. Dorzucamy szpinak, dokładnie mieszamy i podduszamy jeszcze 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Można doprawić do smaku, jeśli uważacie, że to potrzebne. Danie jest gotowe, wystarczy wyłożyć na talerz ryż i kurczaka z warzywami, smacznego :)

3 komentarze:

  1. Prosty, ciekawy przepis. Brzmi smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, ciekawy przepis. Brzmi smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste jedzenie, to najlepsze jedzenie :)
      Dziękuję i zapraszam do częstych odwiedzin :)

      Usuń