poniedziałek, 13 czerwca 2016

Mięso mielone z musztardowymi warzywami


Szybki obiad to najlepszy obiad. Szybki, smaczny i niedrogi obiad to całkowity sukces.
Sama się nie spodziewałam, że wrzucenie czegokolwiek na patelnię, sprawi tyle smakowitych doznań moim bliskim. Było na obiad i do lunchboxa na drugi dzień, więc to danie ma same plusy.
Jeśli znudziło Wam się spaghetti i kotlety mielone, pomysł na inne wykorzystanie mięsa mielonego w kuchni, na pewno się przyda.

Mielone z warzywami



SKŁADNIKI:

500 gram mięsa mielonego z indyka
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łyżki musztardy
3 łyżki wody
sól
pieprz
tymianek
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
2 woreczki brązowego ryżu

WYKONANIE:

1. Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez ok 15 minut.
2. Cebulę obieramy z łupinek, pozostałe warzywa myjemy i odcinamy niepotrzebne fragmenty.
3. Warzywa kroimy w średnią kostkę lub wedle uznania.
4. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wyciskamy na niego czosnek, następnie dodajemy mięso.
5. Mięso podsmażamy ok 1-2 minut, cały czas mieszając. Dorzucamy warzywa i przykrywamy pokrywką. Podsmażamy ok 3 minut.
6. Do zawartości patelni dorzucamy musztardę, wodę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i przykrywamy na ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.
7. Gdy warzywa zmiękną tak jak lubimy najbardziej, danie jest gotowe. Podajemy z ryżem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super pomysł. Zwłaszcza z tą musztardą. Zrobię to w wersji z mielonym tofu.

    OdpowiedzUsuń