niedziela, 1 maja 2016

Sezon na grilla: Kurczak/schab z warzywami


W grillowaniu stawiam na łączenie mięsa z warzywami, a nawet na same warzywa w różnych aranżacjach. Po prostu tak lubię, a sama kiełbaska bez żadnej surówki jest dla mnie po prostu czymś... niedokończonym.

Propozycja numer dwa to kurczak lub schab (dla tych co mogą i lubią wieprzowinę ;) ) pod pierzynką z grillowanych warzyw. Jest to danie do wykonania zarówno na grillu jak i w domu na patelni, dlatego jest bardzo uniwersalne :)



SKŁADNIKI:

2 filety z kurczaka lub 4 plastry schabu bez kości
1 duża cukinia
8 pieczarek
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
1 łyżka octu balsamicznego

WYKONANIE:

Kurczaka przekrawamy wzdłuż na mniejsze fileciki, jeśli wybieracie schab możecie go delikatnie rozbić. Mięso wrzucamy do miseczki i doprawiamy olejem rzepakowym, octem balsamicznym, czosnkiem, solą, pieprzem i łyżeczką tymianku. Odstawiamy przynajmniej na godzinę.
Warzywa myjemy i kroimy w dowolnym kształcie. Jeśli korzystacie z grilla na zewnątrz, pokrójcie je w większe kawałki, żeby nie spadały z kratki. W przypadku obróbki domowej, rozmiar jest raczej dowolny :)
Pokrojone warzywa wrzucamy do miski i posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy olejem. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy się równomiernie rozprowadziły w całej misce. Warzywa grillujemy z dwóch stron po 4-5 minut. Mają być sprężyste i chrupiące.
Mięso grillujemy ok 5 -7 minut na każdą ze stron. Wykładamy na talerzyk i przykrywamy grillowanymi warzywami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz