piątek, 29 kwietnia 2016

Sezon na grilla: Kurczak w cukinii marynowany w oleju rzepakowym z koperkowym sosem

Najbardziej oczekiwany weekend tego roku już nadszedł!
Pogoda troszkę się poprawiła, przynajmniej w Warszawie. Trzeba zejść do piwnicy, wyciągnąć zakurzonego grilla i doprowadzić go do stanu używalności.
Wrzucę Wam w ten weekend kilka różności, które można przygotować na grillu ale są też do zrobienia w domowych warunkach.
http://pokochajolejrzepakowy.eu/
Grill kojarzy się większości z bardzo "odchudzonymi" daniami, ale w przypadku tego dania bardzo ważny jest olej, który jest "przewodnikiem" smaku przypraw.
Dziś stawiam na olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest go dużo w mojej kuchni. Nasza dieta powinna być bogata w dobre tłuszcze, bo pomagają nam m.in. w przyswajaniu witamin, przyspieszają metabolizm, dodają energii. Ale moją osobistą perełką, dla którego używam tłuszczu rzepakowego jest fakt, że ma magiczną właściwość obniżania poziomu glukozy we krwi. MAGIA! :)
Dlatego nawet przy grillowaniu, nie bójmy się oleju, bo na pewno nam nie zaszkodzi, a jak się okazuje czasami może nawet pomóc.



SKŁADNIKI:

3 filety z kurczaka
2 cukinie
2 ząbki czosnku
bg przyprawa do kebaba
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
suszony koperek
1 duży jogurt naturalny
olej rzepakowy
1 zielony ogórek

WYKONANIE:

Kurczaka rozcinamy na mniejsze fileciki. Marynujemy w 1 ząbku czosnku, pieprzu, przyprawie do kebaba, soku z cytryny i oleju rzepakowym. Jak wiadomo im dłużej tym lepiej, ale wystarczy mu nawet godzinka.
Cukinię tniemy wzdłuż na cienkie paski obieraczką. Każdego filecika owijamy cukinią dookoła i układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy po ok. 8-10 min z obydwu stron.
Sos: do miseczki ścieramy na drobnych oczkach ogórka, wyciskamy do niego ząbek czosnku, dodajemy 1 łyżeczkę suszonego koperku, odrobinę soku z cytryny i oleju rzepakowego. Na samym końcu zalewamy to wszystko jogurtem i dokładnie mieszamy, jeśli trzeba dodajemy szczyptę soli. Sos odstawiamy na 15 minut, żeby składniki się przegryzły. Jest to super dodatek zarówno do grillowanego kurczaka, jak i warzyw z grilla. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz