wtorek, 26 kwietnia 2016

Zupa kalafiorowa z batatami

... i trochę zważoną śmietaną ;)
Na szczęście nie wpływa to na smak, co najwyżej na wygląd. Jakoś nie miałam ostatnio weny do gotowania mówiąc szczerze. Brak pomysłu, ale przede wszystkim chęci na cokolwiek sprawił, że więcej czasu spędziłam na kanapie, niż przy garach ;) Pewnie też tak czasem macie, dlatego zupa to dobre rozwiązanie, bo robi się w sumie sama, więc kosztuje nas to niewiele czasu i energii.
Mam nadzieję, że ten tydzień będzie nieco lepszy, bo w sumie... czeka nas majówka :)
Szykujcie się na grillowe szaleństwo! :)




SKŁADNIKI:

500 gram różyczek kalafiora
1,5 litra wody
pół białej części pora
1 duży batat
pół pęczka koperku
1  łyżka soku z cytryny
2 łyżki śmietany 18 lub 30%
sól
pieprz


WYKONANIE:

Do garnka wkładamy pokrojonego pora i zalewamy litrem wody. Gdy się zagotuje dorzucamy różyczki kalafiora i gotujemy ok. 10 minut.  Bataty kroimy w kostkę. Do drugiego garnka wlewamy ok. pół litra wody i wstawiamy do zagotowania. Na wrzącą wodę wrzucamy bataty i gotujemy je do uzyskania dosyć miękkiej, ale nie rozpadającej się struktury.
Gdy kalafior będzie już miękki, blendujemy zupę i zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną posiekanego koperku i cytryną do smaku. Bataty wrzucamy do zblendowanej i zagotowanej zupy. Podajemy z posiekanym świeżo koperkiem i odrobinką śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz