wtorek, 10 maja 2016

Fit-roladka z kurczaka i suszonych pomidorów


Czasami kompletnie nie mam pojęcia na co mam chęć... Eliminując z diety produkty, na które mam uczulenie, czasami po prostu mi się przejada, to, co mogę jeść. Na słowo "kurczak" dostaję drgawek i wolę już nie zjeść nic.
Jest to nic innego jak nuda w kuchni i trzeba uruchomić swoją wyobraźnię.
Właśnie w takich okolicznościach powstała ta szybka w wykonaniu roladka. Na zimno, na ciepło, do kanapki, a nawet super się sprawdza wkrojona do sałatki.
Jest to taki... gotowany kotlet mielony, który nie traci z siebie nawet grama wody, soków i smaku.
Jak to jest zrobione? Czytajcie dalej ;)






SKŁADNIKI:

400 gram filetu z kurczaka
pół słoika suszonych pomidorów
1 szalotka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka wody

WYKONANIE:

Szalotkę i kurczaka kroimy drobno i wrzucamy do blendera. Dodajemy suszone pomidory wraz z oliwą oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Otwieramy pokrywkę blendera i dorzucamy przyprawy oraz ocet balsamiczny, miksujemy do połączenia się smaków.
Masę wykładamy na folię spożywczą w formie rulonu i zwijamy, tak jak cukierka. Jak będę robiła kolejnym razem taką roladkę, dorzucę Wam dodatkowe zdjęcie, ale wystarczy chyba porównanie do cukierka :)
Mięso w naszych cukierkach, musi być ściśle ubite i dobrze zawinięte. Dla pewności możecie dać podwójną ilość folii.
Mięsne "cukierki" wrzucamy na gotującą się w dość sporym garnku wodę. Gotujemy ok 20 minut, moje roladki były dość grube, jeśli wolicie cieńsze, czas gotowania można skrócić.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz