piątek, 13 maja 2016

Czekoladowe ciasto z fasoli z bitą śmietaną i owocami


Z okazji piątku trzynastego, mam szybkie ciasto, które zawsze się udaje.
Trzeba sobie czasem życie osłodzić !
Swoje przygotowałam na ostatniego majówkowego grilla, jakby nam brakło jedzenia ;) ;) ;)
Z podanej w przepisie porcji wychodzi mała blaszka, a na taką zwykłą należy zwiększyć o raz podane proporcje.



SKŁADNIKI:

1 puszka czerwonej fasoli
4 jajka
4 łyżki gorzkiego kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
4 łyżki dowolnej substancji słodzącej
minimalna szczypta soli

KREM:

300g śmietany 36%
1 serek mascarpone
pół łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
200 gram truskawek
200 gram malin
1 duży kubek herbaty z sokiem malinowym i cytryną do nasączenia


WYKONANIE:

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wrzucamy do blendera wraz z odcedzoną fasolą i olejem. Miksujemy na gładko. Dorzucamy kakao, cukier, proszek do pieczenia i blendujemy ponownie do uzyskania jednolitej ciemnej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Masę fasolową przekładamy do miski i stopniowo dodajemy białka, delikatnie mieszając.
Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce.
Do dużej miski wlewamy zimną śmietanę i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy śmietana będzie już sztywniała dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i po łyżce dorzucamy mascarpone.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Dolny blat układamy na paterze, talerzu, czy na cym tam wygodnie. Nasączamy połową zawartości kubka, układamy pokrojone owoce, które zakrywamy śmietaną. Nakładamy na śmietanę górny blat, nasączamy go, dekorujemy śmietaną i owocami.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, więc dobrze je przygotować wieczorem i wstawić do lodówki. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, to wystarczy mu godzinka w lodówce.
Smacznego :) 

6 komentarzy: