wtorek, 17 maja 2016

Sałatka z jarmużem i pieczonym mintajem


Czasami do jedzenia trzeba podejść w sposób praktyczny.
Po co zdwajać energię potrzebną do robienia różnych obiadów, skoro z jednego produktu można zrobić kilka posiłków? Dziś proponuję szybką sałatkę z pieczonym mintajem.
Ryba była upieczona jako danie obiadowe w niedzielę, a w poniedziałek stała się składnikiem sałatki. Na zimno ryba też może być fajna.



SKŁADNIKI (na 1 sałatkę):

150 gram upieczonego w soli, soku z cytryny i pieprzu mintaja
garść jarmużu
garść roszponki
1 dojrzały pomidor
1 zielony ogórek
1 łyżki dowolnych nasion, np. biały sezam, czarny sezam, słonecznik, pestki dyni
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oleju lnianego lub innego
sól
pieprz

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa oczywiście myjemy i obieramy ze skór, a od jarmużu odrywamy twarde końcówki liści. Kroimy na drobno i wrzucamy do miseczki. W szklance lub słoiczku mieszamy składniki dressingu: sok z cytryny, musztardę, oliwę, sól i pieprz. Jeśli mamy słoiczek to zakręcamy go i wstrząsamy do połączenia składników. W przypadku zwykłej szklanki, mieszamy łyżeczką ;)
Warzywa w misce zalewamy dressingiem, dorzucamy porozrywaną na kawałki rybę i mieszamy do połączenia się sosu ze składnikami. Na koniec posypujemy ziarnami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz