środa, 2 marca 2016

Pstrąg zapiekany w śmietanie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami


Bardzo pasuje mi połączenie szpinaku z czosnkiem i suszonym pomidorem. Generalnie od jakiegoś czasu bardzo dużo w mojej diecie jest szpinaku, ryb z resztą też. Połączenie jednego z drugim to arcymistrzostwo zarówno dla zdrowia jak i kubków smakowych :)
A tak poza tematem... nie mogę się doczekać wiosny. Robienie zdjęć wieczorami przy sztucznym świetle telefonem jest co najmniej niefajne.



SKŁADNIKI:

400g filetu z pstrąga łososiowego
150ml śmietany 30%
pół opakowania szpinaku baby
4 suszone pomidory
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku suszonego
sól
pieprz

DODATKI:

brązowy ryż
pomidorki śliwkowe
świeża bazylia
sól
pieprz
oliwa z oliwek


WYKONANIE:

Poporcjowaną i oskrobaną rybę marynujemy przynajmniej 30 minut w 1 łyżce octu balsamicznego, soli, pieprzu.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 25 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów, wrzucamy 2 posiekane ząbki czosnku i szpinak. Podsmażamy przez minutę, zalewamy śmietaną i dodajemy przyprawy,ocet oraz suszone pomidory. Doprowadzamy do zabulgotania.
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na rybę wykładamy szpinak i pomidory, na koniec zalewamy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25 minut.
Podajemy z sałatką z pomidorków śliwkowych, które wystarczy pokroić, doprawić solą, pieprzem, oliwą i przyozdobić posiekaną bazylią.

3 komentarze:

  1. a wiesz, że rybę w śmietanie to już robiłam ze setki razy ale nie wzbogacałam jej zanadto. świetny pomysł z dodaniem szpinaku i suszonych pomidorów-pasują do siebie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam zawsze dwie metody: sama śmietana albo śmietana i por. Tylko ile można jeść tak samo? :)
      Eksperymentowanie się opłaca :)
      Pozdrawiam!

      Usuń