niedziela, 13 marca 2016

Bezglutenowa tarta z wędzonym kurczakiem, porem i pomidorami


Tarty to super sprawa! Na niespodziewanych gości, na kolację, na lunch albo na obiad. Oczywiście odmienną kategorią są tarty na słodko, które są deserem idealnym. Dziś skupiłam się na wytrawnej tarcie. Szybko, dużo i smacznie. Idealne do sałaty z vinegretem :)




SKŁADNIKI:

CIASTO:

1 szklanka mąki z brązowego ryżu
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
pół szklanki mąki jaglanej
pół szklanki mąki amarantusowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki siemienia lnianego mielonego
pół łyżki soli

NADZIENIE:

4 jajka
200 gram śmietany 18%
50 g startego sera
2 wędzone udka z kurczaka
1 biała część pora
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka suszonej bazylii
pół łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
sól

WYKONANIE:

Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Z podanej porcji wychodzi ciasto do wypełnienia dwóch foremek o średnicy 24 cm, zazwyczaj jedną połowę mrożę na wypadek niespodziewanych gości.
Do dowolnego naczynia wybijam jajka, roztrzepuję ze śmietaną i siemieniem lnianym. Pozostałe suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy i dodajemy mokre oraz masło, wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej i gładkiej kuli. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Jeśli macie dość miejsca w zamrażarce to drugą częścią ciasta wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażarki na 15 min, Po tym czasie spód podpiekamy w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku.
W miseczce w której wcześniej mieszaliśmy mokre składniki ciasta mieszamy mokre skłądniki masy, czyli śmietanę i jajka, połowę startego sera oraz przyprawy. Udka obieramy ze skóry i mięsa. Mięso kroimy na małą kostkę. Na podpieczony spód tarty wykładamy posiekanego kurczaka, pokrojonego pora i pomidory, zalewamy masą śmietanową i posypujemy połową startego sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz