wtorek, 16 lutego 2016

Placki ziemniaczane z warzywami

Tytuł troszkę sugeruje, że ziemniak to nie jest warzywo. Nie do końca jednak o to chodzi :)
Jest to urozmaicona kolorowymi warzywami wersja placków ziemniaczanych. Bez glutenu, może nie tak szybko i łatwo, ale zapewniam, że smacznie :)




SKŁADNIKI:

3 duże ziemniaki
1 duża cukinia
1 żółta papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 jajko
1,5 łyżki mąki z cieciorki
sól
pieprz
olej

Sos jogurtowy:

1 mały jogurt naturalny
sól
pieprz
czosnek granulowany
łyżeczka soku z cytryny


WYKONANIE:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy ją i odstawiamy. Przez ten czas obieramy ziemniaki, cebulę, czosnek i pozbawiamy gniazda nasiennego paprykę. Cukinię wyciskamy mocno z wody, którą wylewamy. Ścieramy ziemniaki na tarce i tak samo jak cukinię, solimy i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków zostawiamy, zlewamy do szklanki i odstawiamy na chwilę, aż na dnie opadnie osad. Ten osad to skrobia ziemniaczana, którą dodajemy do startych ziemniaków.
Paprykę ścieramy na tarce lub drobniutko siekamy, cebulę również trzemy na tarce. Wszystkie warzywa mieszamy w misce, dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, jajko, mąkę, odrobinkę oleju oraz posiekaną natkę. Dokładnie mieszamy i:
1. Smażymy na patelni z odrobinką oleju, aż placki zrobią się złotobrązowe.
2. Do ciasta dodajemy nie odrobinę oleju, a 3 łyżki i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 minut w 180 stopniach.
Składniki na sos jogurtowy wystarczy ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.

4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie :-)) Już nie mogę się doczekać własnych warzywek :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ;) Masz własny ogród? Jak tak to zazdroszczę :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,czy ziemniaki ścieramy na duzych oczkach czy malych?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja starłam na dużych, bo tak mi bardziej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń