poniedziałek, 25 stycznia 2016

Krem ziemniaczano-jabłkowy

Pogoda nas nie rozpieszcza ostatnimi dniami. Zamiast pięknej zimy mamy piękną chlapę. Nie jestem fanką ani jednego ani drugiego, ale zawsze wolę mniejsze zło, czyli zamarzniętą wodę. Na rozgrzewkę polecam Wam przetestowanie rozgrzewającego kremu ziemniaczanego z jabłkami.






SKŁADNIKI:
 
1 kg ziemniaków
2 jabłka
2 cebule
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki octu jabłkowego
1,5 szklanki soku z antonówek lub innych jabłek
sól
3-4 szczypty mielonego chilli
3 szczypty gałki muszkatołowej
pół łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
 
WYKONANIE:
 
  1. Ziemniaki i jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia (można też zupę przygotować na wodzie, wówczas należy użyć większej ilości przypraw).
  2. Cebulę obieramy z łupinek i opalamy palnikiem na czarno, tak jak robi się to do rosołu. Na gotujący bulion wrzucamy ostrożnie pokrojone ziemniaki i jabłka, cebulę, czosnek, majeranek i liść laurowy.
  3. Gotujemy całość do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie, wówczas wyjmujemy liść laurowy z zupy i blendujemy ją na gładko.
  4. Doprawiamy solą, octem, sokiem z jabłek, gałką i chilli. Zupa powinna być lekko pikantna. Podajemy z odrobiną gęstego jogurtu naturalnego i pietruszką lub z grzankami.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ryzykowne połączenia, bo zazwyczaj wychodzi z nich coś wspaniałego. Gorąco polecam, przetestowanie :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń