SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
2 jabłka
2 cebule
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki octu jabłkowego
1,5 szklanki soku z antonówek lub innych jabłek
sól
3-4 szczypty mielonego chilli
3 szczypty gałki muszkatołowej
pół łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
WYKONANIE:
- Ziemniaki i jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia (można też zupę przygotować na wodzie, wówczas należy użyć większej ilości przypraw).
- Cebulę obieramy z łupinek i opalamy palnikiem na czarno, tak jak robi się to do rosołu. Na gotujący bulion wrzucamy ostrożnie pokrojone ziemniaki i jabłka, cebulę, czosnek, majeranek i liść laurowy.
- Gotujemy całość do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie, wówczas wyjmujemy liść laurowy z zupy i blendujemy ją na gładko.
- Doprawiamy solą, octem, sokiem z jabłek, gałką i chilli. Zupa powinna być lekko pikantna. Podajemy z odrobiną gęstego jogurtu naturalnego i pietruszką lub z grzankami.
Ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryzykowne połączenia, bo zazwyczaj wychodzi z nich coś wspaniałego. Gorąco polecam, przetestowanie :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuń