sobota, 23 stycznia 2016

Bezglutenowa mleczna kanapka BEZ MĄKI

Przeglądając ostatnio Internety zauważyłam, że bardzo dużą popularnością cieszy się ciasto "mleczna kanapka". Osobiście za mlekiem w proszku nie przepadam, Mąż lubi, więc chciałam sprawić mu trochę radości i  postanowiłam podjąć wyzwanie mlecznej kanapki. Efekt jest zadowalający, ale lojalnie uprzedzam, że ciasto jest baaardzo słodkie i ciężkie.




SKŁADNIKI:

1 puszka czerwone fasoli
1 łyżka oleju
1 łyżka bg proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao

KREM:

2,5 szklanki mleka w proszku
1 kostka masła  w temp. pokojowej (200g)
1 duży cukier waniliowy
pół szklanki mleka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
pół szklanki cukru (można mniej)

POLEWA:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
50 gram masła


WYKONANIE:

Fasolę wyjmujemy z puszki, przepłukujemy wodą i odcedzamy na sitku.
Oddzielamy żółtka od białek. Fasolę przekładamy do blendera, dodajemy olej i 2 żółtka i miksujemy. Po chwili dodajemy pozostałe żółtka i miksujemy na gładko przez chwilę. W miseczce mieszamy cukier, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Do dużej miski wykładamy masę fasolową i dodajemy do niej sypkie produkty, mieszamy dokładnie. Delikatnie dokładamy piany z białek do masy i mieszamy do połączenia. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam okrągłej foremki, 26cm) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy.

Zabieramy się za krem. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ekstrakt. Gotujemy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy do wystudzenia. Mleko w proszku przesiewamy do miseczki. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy powoli mleko, cały czas miksując do połączenia. Ostatnim krokiem jest dodanie mleka w proszku i bardzo dokładne wmiksowanie do masy, powinno to trwać przynajmniej 5 minut. Krem odstawiamy do lodówki, aby nieco stężał. Gdy ciasto będzie wystudzone, należy je przekroić i równomiernie na jednym blacie rozłożyć krem i przykryć drugim blatem.

W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy czekoladę i mieszamy intensywnie do rozpuszczenia czekolady. Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz