SKŁADNIKI:
- 400 gram filetu z udek kurczęcych
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 8 sporych ziemniaków
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka octu winnego
- bg przyprawa do gyrosa
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- rukola i feta do dekoracji
WYKONANIE:
- Ziemniaki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wysmarowanej olejem, doprawiamy solą, 3 ząbkami czosnku, pieprzem i octem balsamicznym, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 35 minut, nie wyjmując od razu po wyłączeniu piekarnika. Niech sobie jeszcze posiedzą z 5 minut w cieple :)
- Paprykę myjemy i kroimy w paseczki lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę.
- W międzyczasie kroimy cebulę na dość drobne kawałki oraz zabieramy się za mięso. Należy je przemyć pod wodą, osuszyć ręcznikiem, pozbawić tłuszczu i pokroić.
- Na koniec posypujemy je przyprawą do kebaba i nacieramy octem winnym. Dorzucamy cebulę, mięso i wyciśnięty ząbek czosnku na patelnię. Smażymy ok 5 minut. Podajemy z dodatkiem rukoli i odrobiną fety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz