czwartek, 21 stycznia 2016

Gryczany makaron z warzywami i fetą

Aura za oknem odbiera mi jakoś chęci do wszystkiego. Nie znoszę zimna i śniegu. Może ładnie to wygląda, ale co najwyżej dwa dni. Staję się zniechęcona i negatywnie nastawiona do najprostszych czynności, nawet do gotowania, które bardzo lubię. Idąc po najmniejszej linii oporu, powstał w mojej głowie pomysł na bardzo prosty, szybki i smaczny makaron z warzywami. Obiad bez mięsa to też obiad, przecież :)




SKŁADNIKI:

300 gram makaronu gryczanego
pół słoika czarnych oliwek
6 kulek mrożonego szpinaku (brykiet)
1 duża marchewka
połowa białej części pora
400 gram pieczarek
pół opakowania fety
4 ząbki czosnku
olej z pestek winogron
sól
duuużo świeżo mielonego pieprzu


WYKONANIE:

Wszystkie warzywa umyć, obrać ze skór i pokroić w dowolnym kształcie, ale sugeruję, żeby pokroić na dość cienkie kawałki. Im cieniej tym szybciej się podsmażą. Na patelni rozgrzać olej z rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku. wrzucić pieczarki. Smażymy je ok 5 minut na największym ogniu, często mieszając. Dodajemy pozostałe warzywa, zmniejszamy nieco ogień i przykrywamy na 3 minuty. Wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy 6 minut na średnim ogniu. Przez ten czas szpinak powinien się już rozmrozić, jeśli nie, to przykrywamy na kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa będą już lekko miękkie, dodajemy pozostałą część czosnku i sól. Makaron ma być lekko twardawy, odcedzamy go i wrzucamy prosto na patelnię. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Danie powinno być pikantne i czosnkowe :) Dokładnie mieszamy, podlewamy odrobiną 8 łyżkami wody(może to być woda z gotowania makaronu) i podsmażamy całość ok. 3 minut. Danie jest już gotowe, wystarczy wyłożyć je na talerz i dodać pokruszoną fetę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz