wtorek, 22 grudnia 2015

Sałatka śledziowa


Skoro już ugotowaliśmy barszcz to może jakaś wigilijna sałatka by się przydała? :)

Wczoraj publikowałam przepis na barszcz ze startych buraków. Po tym jak go odstawiamy na noc, przejdzie sobie smakiem, a na drugi dzień go zagotujemy i odcedzimy zostają nam buraki. Dlaczego ich nie wykorzystać? No i ciach! Wyszła warstwowa, ale też i zmieszana, sałatka śledziowa ;)



 
SKŁADNIKI:
 
5 filetów śledziowych
2 średnie buraki do starcia lub 7 łyżek buraków z barszczu ;)
5 jajek
biała część pora
4 jabłka
2 ziemniaki
2  łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
szczypiorek do dekoracji
 
WYKONANIE:
 
Śledzie namoczyć w wodzie przez przynajmniej godzinę. Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, zalać wodą z dodatkiem soli i odrobiną octu jabłkowego i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Można też użyć buraków z wspominanego barszczu czerwonego. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do wystudzenia. Gdy będą zimne obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Pokroić również pora i obrane jajka.
Śledzie po wymoczeniu należy odcisnąć na ręczniku papierowym. Skropić sokiem z cytryny. Na dno miski wyłożyć kolejno pokrojone: ziemniaki, śledzie, jabłko, pora, jajka, buraki. W szklance mieszamy jogurt z majonezem, solą i pieprzem. Wylewamy na wierzch sałatki. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Można też sałatkę wymieszać i nie robić warstwowej, na zdjęciu już wymieszana i gotowa do konsumpcji ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz