poniedziałek, 21 grudnia 2015

Wigilijny barszcz czerwony

Obiecałam przepis na barszcz czerwony, który można zagotować. Przepis dostałam od Mamy, bo potrzebowałam czegoś "na szybko". Barszcz nie wymaga zakwasu, można go zrobić spokojnie dzień przed Wigilią ;)



SKŁADNIKI:

10 dość dużych buraków
3 litry wody
4 ząbki czosnku
2 cebule
6 listków laurowych
łyżka stołowa majeranku
6 kulek ziela angielskiego
szklanka soku jabłkowego
pieprz
sól
4 goździki
pół łyżeczki startej skórki z cytryny
10 łyżek octu jabłkowego

WYKONANIE:

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać sok jabłkowy, pokrojoną drobno cebulę, czosnek, przyprawy. Gotować jeszcze 5 minut, wyłączyć i dodać ocet oraz startą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Odstawić na noc.
Na drugi dzień wystarczy barszcz zagotować i odcedzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz