SKŁADNIKI:
3/4 szkl mąki jaglanej
1 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki amarantusowej
1/4 szkl mąki kukurydzianej
niepełna szklanka cukru
1,5 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie, ale lepiej się wykrawają dzięki niej)
3 łyżki cynamonu
pół łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła w temp. pokojowej
1 żółtko
2 całe jajka
1 łyżka śmietany
1 białko + cukier do dekoracji
WYKONANIE:
Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie na blacie lub w dużej misce. Dorzucamy masło, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Powinniśmy je wyrabiać ok 15 minut. Na stolnicy posypanej mąką ryżową rozwałkować 2 cm placek i wykrawać foremkami ciasteczka.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wykrojone ciastka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, posypując je następnie cukrem. Pieczemy 10-11 minut. Studzimy na kratce! Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz