poniedziałek, 7 grudnia 2015

Łosoś zapiekany z papryką i pomidorami


Kolejny poniedziałek i kolejny pomysł na obiad. Kolorowe to danie, niczym zimowa aura za oknem ;)
Jest to też propozycja, która moim zdaniem nadaje się na potrawę świąteczną. Ryba nie zawsze musi być nudna i zrobiona w taki sam sposób, czasami można się odważyć i zrobić coś "inaczej". Efekt końcowy nie zawsze jest wynalezieniem czegoś nowego, jest po prostu smaczną odmianą.



SKŁADNIKI:
 
400 gram filetu z łososia
1 duża cytryna
2 żółte papryki
2 pomidory
czosnek
sól
pieprz
bazylia
cząber
olej kokosowy lub inny
 
WYKONANIE:
 
Rybę tniemy na mniejsze kawałki i marynujemy (najlepiej dzień wcześniej) w soku z cytryny, soli, pieprzu. Paprykę i pomidory, myjemy, pozbawiamy zbędnych części i kroimy w dość cienkie i nieduże kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, bazylię, cząber, pieprz, sól, sok z ćwiartki cytryny oraz ścieramy z niej skórkę. Podsmażamy 3 minuty. Po upływie tego czasu wyłączamy palnik, dorzucamy pomidory i mieszamy z papryką. Łososia przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i przykrywamy warzywami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. Rybę podałam w towarzystwie roszponki z zielonym ogórkiem i szczypiorkiem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz