SKŁADNIKI:
2 szklanki puree z dyni hokkaido*
1 i 1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 jajka
1 i 1/4 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki jaglanej
1,5 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 czerwone papryki
10 czarnych oliwek
słoik suszonych pomidorów
100 gram startego żółtego sera
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
sól, ostra papryka, bazylia, tymianek, oregano
WYKONANIE:
Mokre składniki łączymy w jednej miseczce, do drugiej wsypujemy wszystkie suche oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia zawartości każdej z miseczek. Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, cebulę obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa kroimy. Łączymy zawartość miski suchej z miską mokrą, energicznie mieszając, gdy masy się połączą wrzucamy warzywa i starty ser. Mieszamy i próbujemy czy wystarczająco dobrze są przyprawione, część smaku zginie podczas pieczenia, warto więc dać więcej przypraw. Masę przekładamy do papilotek** i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 minut, do w miarę suchego patyczka. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
*Mus z dyni, to nic innego jak rozgotowana dynia z odrobinką soli, zblendowana na gładko i wystudzona.
** Papilotki polecam kupić dobrze nawoskowane, lub przesmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju, gdyż ciasto po wystygnięciu przywiera. Można też dać więcej oleju do samego ciasta :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz