wtorek, 20 października 2015

Korzenna zupa marchewkowa

Znowu zmogła mnie choroba, ledwo żyje. Na rozgrzanie cierpiącego gardła ugotowałam korzenną zupę z marchewki. 





SKŁADNIKI:

1 kg marchewki
1 por
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
Gałka muszkayołowa
Kawałek imbiru
Ostra papryka
Sok z połowy pomarańczy
Cynamon
Sól do smaku

WYKONANIE:

Warzywa myjemy i obieramy. Marchewki kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy całą marchewke, solimy i dusimy 5minut na średnim ogniu. Pamiętajmy żeby w połowie czasu przemieszać marchew, żeby się nie przypaliła. Po tym czasie wlewamy ok 10 łyżek bulionu, wrzucamy pokrojoną cebulę, pora, starty imbir i wyciśnięty czosnek. Dusimy całość ok 15-20 minut, uzupełniając wodę/ bulion jeśli się wygotuje. Marchewka musi rozgotować się tak bardzo, aż będzie się rozpadała. W innym wypadku po zblendowaniu będą w zupie grudki. Zawsze możecie zupę przetrzeć przez sitko, jeśli jest to dla kogoś problem.
Po rozgotowaniu marchewki zalewamy ją bulionem/wodą,doprowadzamy do wrzenia i blendujemy. Dodajemy przyprawy do smaku i zaprawiamy zupę śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz