środa, 14 października 2015

Bananowo-orzechowe babeczki z czekoladą. Bez glutenu, bez mąki!


Jak już tak idziemy po szybkości dzisiaj, to może coś słodkiego? :)
Deser dla niezapowiedzianych gości, zaspokojenia nieoczekiwanej chęci na słodkie albo po prostu bo tak. Miksowania na 2 minuty, pieczenia na trochę więcej, ale efekt jest zniewalający i... bez mąki ;)





SKŁADNIKI:
 
4 dojrzałe banany
6 łyżek masła orzechowego
2 łyżki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2-3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
 
WYKONANIE:
 
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na drobniejsze nieco drobniejsze kawałki, ok 5 sekund blendowania. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, blendujemy ok minuty, żeby dokładnie się wszystko połączyło w jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do papilotek i wstawiamy do pieca na ok 20-25 minut. Można jeść lekko ciepłe z lodami ;)

1 komentarz: