Obiad na szybko z tego co było akurat w zasięgu ręki. Mamy mogą skorzystać z przepisu żeby ukryć niezbyt lubianą przez dzieci rybę, bo lepszy tuńczyk z puszki niż nic ;)
SKŁADNIKI:
1 puszka dobrej jakości tuńczyka w sosie własnym
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
sól, papryka ostra i bazylia do smaku
łyżka oliwy z oliwek
makaron ryżowy
opcjonalnie: parmezan, świeża bazylia
WYKONANIE:
Cebulę obieramy, kroimy drobniutko i podsmażamy wraz z wyciśniętym czosnkiem na oliwie. Dodajemy sól, aby cebula szybciej zmiękła. Dodajemy pomidory i gotujemy całość na dość dużym ogniu, aż odparuje się nam nadmiar wody, powinno to trwać ok 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu z opakowania.
Do sosu dodajemy śmietanę, koncentrat i przyprawy, mieszamy całość do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy tuńczyka, mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Po dokładnym wymieszaniu można posypać startym parmezanem lub posiekaną bazylią i przekładać na talerze.
Na ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sosu wystarcza na dwie porcje :)
UsuńAle ohydna breja ;P
OdpowiedzUsuń