środa, 14 października 2015

Makaron ryżowy z tuńczykiem i pomidorami


Obiad na szybko z tego co było akurat w zasięgu ręki. Mamy mogą skorzystać z przepisu żeby ukryć niezbyt lubianą przez dzieci rybę, bo lepszy tuńczyk z  puszki niż nic ;)



 
SKŁADNIKI:
 
1 puszka dobrej jakości tuńczyka w sosie własnym
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
sól, papryka ostra i bazylia do smaku
łyżka oliwy z oliwek
makaron ryżowy
opcjonalnie: parmezan, świeża bazylia
 
WYKONANIE:
 
Cebulę obieramy, kroimy drobniutko i podsmażamy wraz z wyciśniętym czosnkiem na oliwie. Dodajemy sól, aby cebula szybciej zmiękła. Dodajemy pomidory i gotujemy całość na dość dużym ogniu, aż odparuje się nam nadmiar wody, powinno to trwać ok 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu z opakowania.
Do sosu dodajemy śmietanę, koncentrat i przyprawy, mieszamy całość do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy tuńczyka, mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Po dokładnym wymieszaniu można posypać startym parmezanem lub posiekaną bazylią i przekładać na talerze.

3 komentarze: