czwartek, 1 października 2015

Frytki z batatów z pikantnym łososiem


Coś zdrowego w 30 minut bez dużego nakładu energii? Oczywiście, że się da! Zdrowsza wersja standardowych frytek ziemniaczanych i delikatny sos jogurtowy, a do tego rybka i warzywa. Może nie jest to bardzo oryginalne i wyszukane danie, ale na pewno smaczne i zdrowe. Ma w sobie dość sporo czosnku (taki niepozorny sosik...), więc w sam raz na polepszenie odporności w "piździerniku" ;)







SKŁADNIKI:
 
300 gram filetu z łososia
2 średnie bataty
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sok z 1 cytryny
1 brokuł
sól, pieprz
 
 
WYKONANIE:
 
Łososia pozbawiamy skóry i marynujemy w sosie sojowym, oliwie, soku z połowy cytryny oraz połowie łyżeczki ostrej papryki. Im dłużej marynujemy tym lepszy smak ryby.
Bataty obieramy ze skóry i kroimy pierw wzdłuż na 2 części i na mniejsze cząstki, ale nie za cienkie. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i marynujemy w soku z połowy cytryny, oliwie, dużej szczypcie soli, ostrej papryce, ziołach prowansalskich i 2 ząbkach czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dokładamy do piekarnika łososia i pieczemy razem jeszcze ok. 18minut.
W międzyczasie gotujemy krótko brokuły w wodzie z cytryną i solą.
Sos: jogurt mieszamy z odrobiną soku z cytryny, solą, ostrą papryką i 1 ząbkiem czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz