środa, 9 września 2015

Wołowe steki ze słodką cebulką

Typowo niedzielny obiad (wrzucany w środę....): kotlet, surówka z marchewki i ziemniaki. Ale jest to nie byle jaki kotlet, bo stek wołowy z dodatkiem słodkiej czerwonej cebuli. A co jest w szklance? Dowiecie się wkrótce ;)
 
 

 
 
SKŁADNIKI:

250 gram udźca wołowego
3 czerwone cebule
pół łyżeczki cukru trzcinowego
sól, pieprz
masło klarowane
 
WYKONANIE:
 
Udziec kroimy w poprzek włókien na cienkie kotlety. Kotlety obsmażamy na dużym ogniu ok 2 minut z każdej ze stron. Możecie użyć do obsmażenia masła lub innego dowolnego oleju. Zdejmujemy z patelni solimy i pieprzymy według uznania. Na tej samej patelni, rozgrzewamy pół łyżki masła i wrzucamy pokrojoną cebulę. Solimy ją i dodajemy cukier, smażymy aż zmięknie. Gotową cebulą przykrywamy mięso. Podajemy z dowolnymi ulubionymi dodatkami, u mnie surówka z marchewki oraz tłuczone ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz